0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » A I L E / E Ğ İ T İ M / S A Ğ L I K » MUTFAK & EV İŞLERİ » Her balığın zamanı ayrı

önceki konu   diğer konu
3 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
Muhtazaf su an offline Muhtazaf  
Her balığın zamanı ayrı
Moderator


4254 Mesaj -
Her balýðýn zamaný ayrý

Eylül ayý, balýk avlanma yasaðýnýn bitmesine ve Ramazan ayýna denk gelmesine raðmen, balýkçýlarýn yüzünü güldürmeye yetmediði daha þimdiden söylenebilir. Balýklar, mevsimlerine göre tüketilmelidir. Bazý balýklarýn, bütün bir sene boyunca yenebileceði, bazýlarýnýn da mevsimine göre lezzetini bir kat daha arttýracaðý bir gerçektir. Uzmanlara göre balýklarýn cinsine göre lezzetli olduðu aylar þöyle:

- Eylül: Sardalye ve Kýlýç bu ay lezzetlidir. Her türlü piþirilmeye elveriþlidir. Lüfer bu dönem pahalýdýr. Kolyoz, Ýstavrit ve Kýrlangýç bolca çýkmaktadýr.

- Ekim: Geçici balýklarýn, yazýn Karadeniz'de beslenip, Marmara'ya göçe baþladýklarý aydýr. Bu denenle bol miktarda tutulur. Uskumru turfanda olarak kendisini gösterir. Lüfer tam lezzetini kazanmýþtýr. Ýstavritte yaðlanmýþtýr. Palamut bolca çýkar. Tekir, Barbunya, Kýlýç, Levrek, Sinarit, Mercan, Sardalye, Eþkina, Minekop, torik, izmarit, iztrangiloz ve aterina gibi balýklarý nispeten ucuz olarak temin etmek mümkündür.

- Kasým: Uskumrunun en iyi zamanýdýr. Torik akýný baþlamýþtýr. Lakerdasý yapýlýr. Pisinin en lezzetli olduðu aydýr.

- Aralýk: Uskumru, Lüfer, Palamut ve torik yaðlý olduklarýndan her türlü yemeði yapýlýr. Hamsi de lezzetlidir. Tekir ise bol bulunur.

- Ocak: Uskumru, Lüfer, Palamut, Ýstavrit lezzetini korur. Kefal ve Hamsi tam yaðlý durumdadýr. Çinekop, Kofana, Mezgit, Berlâm, Minekop, Dere pisisi, pazarlarda kolayca bulunur. Tekir ve Kýrlangýç bolca avlanýr. Barbunya, Kýlýç, Mercan, Sinarit ise az tutulur.

- Þubat: Bu ayda baþlayan kalkan mevsimi mayýs sonuna kadar devam eder. Tekir bu ayda da bolca çýkar. Uskumru, Lüfer, Palamut yaðýný kaybetmeye baþlar. Gümüþ balýðý, Kefal, Dere pisisi, Minekopun ise bu dönemde lezzeti artar.

- Mart: Kefal, Levrek ve Kalkanýn en lezzetli zamaný marttýr. Mart ayýnda Uskumru, Çiroz olmaya yüz tutmuþtur. Tavasý ve pilakisi yapýlabilir. Gümüþ balýðý fazlaca çýkmaya baþlar. Lüfer ve Palamut yaðýný kaybettiðinden sadece tavasý ve pilakisi yapýlmaya elveriþlidir. Kofananýn ýzgarasý olur. Minekop ve tekir de bu ayda lezzetlidir.

- Nisan: Kalkan bol bulunur. Ayrýca, Mercan, Levrek, Kýlýç ve Kýrlangýç da bolca çýkmaya baþlar. Dolayýsýyla diðer aylara oranla daha ucuzdur. Gümüþ balýðý, Kefal, Mezgit, Berlam, Minekop, Tekir ve Barbunya çok tutulur. Uskumru artýk çiroz olmuþtur. Kaya balýðý fazlaca avlanýr ve ucuzdur.

- Mayýs: Levrek, Barbunya, Dil balýðý, Tekir, Kýlýç ve Ýskorpit mayýsta zevkle yenebilir. Fazlaca çýktýðýndan pazarlarda her gün bulmak mümkündür. Uskumru, torik, palamut, hamsi ve istavrit yaðýný kaybetmiþtir. Kefal yine lezzetlidir.

- Haziran: Balýk sayýsý azalýr. Dip balýklarý yumurtalarýný dökmüþ olduklarýndan daðýnýk gezerler. Bu nedenle haziran ayý balýkçýlýk açýsýndan verimsizdir. Tekir, Barbunya, Gelincik, Mercan, Sinarit, Levrek ve Eþkina bulunur. Fakat fiyatlarý açýsýndan pahaldýr.

- Temmuz: Sardalyenin mevsimi temmuz ayýnda baþlamýþtýr. Ekim ortasýna kadar lezzetini devam ettirir. Kolyoz, Ýstavrit, Uskumru, tava ve haþlamaya elveriþlidir. Tekir ve Barbunya yine lezzetlidir. Kefal bu ayda lezzetsizdir ve üretimi de azdýr.

- Aðustos: Çingene Palamutu mevsimini açar, boyu Uskumru kadar veya biraz daha iridir. Levreðe bile tercih edilir. Sardalyenin ise en lezzetli zamanýdýr. Yine bu ayda kýlýcýn tadýna doyum olmaz. Kolyozun tavasý, pilakisi yapýlýr. Ýzmarit lezzetini bulmuþtur. Kefal tavsiye edilmez.

Güveçte Ýstavrit
Malzemeler:

- 1 kilo Ýstavrit balýðý

- 3 adet domates

- 5 diþ sarýmsak

- 4 adet defneyapraðý

- 1 tatlý kaþýðý karabiber

- 1 çay bardaðý zeytinyaðý

- Yeterince tuz

- Maydanoz
Yapýlýþý:

Balýklarý ayýklayýp süzgece koyarak suyunun süzülmesini bekleyin. Domateslerin kabuklarýný soyup dilimleyip üzerine karabiber, sarýmsak, tuz, zeytinyaðý ilave edip çýrpýcýdan geçirin. Geniþçe bir kap içine yýkanmýþ balýklarý yan yana dizip üzerine hazýrladýðýmýz sosu ilave edin. Üzerini streç film ile kaplayýp yaklaþýk 4-5 saat bu þekilde buzdolabýnda bekletin.

Balýklarý güveçlere düzgünce yerleþtirip, üzerine hazýrladýðýmýz sosunu gezdirin. Balýklarýn üzerine çýkacak kadar su ilave edin. Aralara defneyapraklarýný yerleþtirin. 200 dereceli fýrýnda piþirin. Fýrýndan çýkar çýkmaz yýkayýp orta incelikte doðradýðýmýz maydanozlarý üzerine serpin. Afiyet olsun.
Gönderen: 12.09.2009 - 18:28
Bu Mesaji Bildir   Muhtazaf üyenin diger mesajlarini ara Muhtazaf üyenin Profiline bak Muhtazaf üyeye özel mesaj gönder Muhtazaf üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Dai su an offline Dai  
922 Mesaj -
eh muhtazaf hoca..
simdiden mutfak önlügünü hazirlasan iyi edersin sevinçli
ramazandan sonrada buralarda görünürsen kesin is'e alirlar seni göz kırpma

paylasim icin tesekkürler
Gönderen: 13.09.2009 - 02:26
Bu Mesaji Bildir   Dai üyenin diger mesajlarini ara Dai üyenin Profiline bak Dai üyeye özel mesaj gönder Dai üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Muhtazaf su an offline Muhtazaf  
RE:
Moderator


4254 Mesaj -
Alıntı
Orijýnalý DAi

eh muhtazaf hoca..
simdiden mutfak önlügünü hazirlasan iyi edersin sevinçli
ramazandan sonrada buralarda görünürsen kesin is'e alirlar seni göz kırpma

paylasim icin tesekkürler









Dogrusunu söylersem olmaz ama laf aramizda
mutfak isi kolay is degil biz isi güzel gösterelimde millet bayram etsin dedik hayirlisi olsun bu is yine bizim basimiza kaldi herhalde.
Gönderen: 13.09.2009 - 05:50
Bu Mesaji Bildir   Muhtazaf üyenin diger mesajlarini ara Muhtazaf üyenin Profiline bak Muhtazaf üyeye özel mesaj gönder Muhtazaf üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1311 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 11:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
hicran_50 (37), usri_yusraa (37), DÝYARBAKIR.. (33), ahmet_erdogan33.. (38), eryal (62), ((-AySeNuR-)) (29), Memet (43), berfo2004 (44), HÜKÜM (54), nerro_22 (34), engin03 (39), cenngiz (55), apo28 (41), KalbiGüzelKiz (41), ismail36 (38), hakikat_nuru (46), gencolhan (48), roket (39), yasarozdemir (44), harbi (55), yusuf_k9 (44), bhdr_84 (40), tugbali (37), orhan yurt (53), mehmet balaca (43), Mehmet Balaca (43), serkantokmak (49), rabiaaslan (39)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.86036 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.